Tortilje za giros

Veruje se da je tortilja nastala pre 10.000 godina pre nove ere. Tadašnji seljak pripadnik naroda Maja je za svog gladnog kralja napravio prvu tortilju. Legenda kaže da su je prihvatili i Asteci. Dan danas tortilja je nacionalno obeležje Meksika, odakle vodi i poreklo.

Tortilja je tip tankog ravno okruglog hleba koji je presut svežim brašnom. Tortilja je iz Meksika doneta u Španiju i njeno pravo značenje na tom jeziku je značilo “ mala torta”. U Španiju i mediteransku kuhinju je prenet običaj da tortilja služi kao tanjir na kome će biti servirano meso. Ta pojava nije zaobišla ni Grčku , tako da je tortilja postala tanjir za giros. Veličina tortilje za giros zavisi od područja do područja, pa u prečniku varira od 6 do 30  cm.

Giros se u tortilji služi ukoliko želimo da ga konzumirao kao brzu granu. Da bi se meso stavilo u tortilju, ono mora biti dobro i pravilno pečeno. Meso za giros se okreće na vertikalnoj šipci i potom nožem skida u polumesečastu posudu. Potom se stavlja papir na dlan i preko njega tortilja. U tortilju se stavlja meso i svi potrebni začini i salate. Na kraju se dodaje pomfrit i po potrebi kečap ili senf. Kad je sve što treba na tortilji, tortilju treba umotati zajedno sa papirom. Tim potezom Giros je spreman za jelo, i možete se prepustiti uživanju ovog Grčkog specijaliteta.

Možete pogledati i sledeće strane: